Mat

Barna spiser to måltider i barnehagen.

Til det ene måltidet må barna ha med matpakke hjemmefra. Fire dager i uken holder barnehagen det andre måltidet, den femte dagen har barna med seg en ekstra matpakke. Hvilken dag dette er, varierer fra avdeling til avdeling.

Melk og frukt/grønnsaker til begge måltider får barna her.

Styret ved Blindern Barnestuer har vedtatt følgende to prinsipper for matservering i barnehagen:

1. "Blindern Barnestuer følger myndighetenes kostholdsråd og Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen."

2. "Kostholdsreglene skal være de samme ved alle avdelinger."

Retningslinjer for måltider i Blindern Barnestuer

Barnas mat:

  • Det skal værer faste måltider med tilsyn og ikke mer enn 3-4 timer mellom måltidene
  • Måltidene bør inneholde brødskiver, lett eller skummet melk, frukt og/eller grønnsaker.
  • Varme måltider kan erstatte eller være en variasjon til brødmåltidene.
  • Alle barna bør få god tid til å spise, minimum 20 minutter.
  • Det skal legges vekt på å gjøre måltidene trivelige.

For Blindern Barnestuer betyr dette:

  • Måltidene som serveres av barnehagen skal bestå av grovt brød eller knekkebrød, sunt pålegg (gjerne jernholdig) med melk eller vann til. Alternativ kan være enkel varm mat, poteter, ris, pasta, grøt, havregryn.
  • Det skal serveres frukt og grønnsaker til alle måltider. Gjerne frukt til det ene og grønnsaker til det andre slik at barna ikke velger bort grønnsakene.
  • Matallergi skal tas hensyn til, når det foreligger dokumentasjon fra lege. 
  • Sukkerinntaket i barnehagen skal ned på et minimum, bl.a. fordi høyt sukkerinntak skader små tenner i vekst og reduserer opptak av jern. Reduser derfor sukkerholdige måltider, bak grove rundstykker eller vafler uten sukker i stedet for kaker etc. 
  • Saft serveres kun ved spesielle anledninger; bursdager, høytidsfeiringer etc. Kjøp da saft uten eller med lavt sukkerinnhold.
  • Ved foreldrekaffe kan barna tilbys vann med isbiter/melk og frukt eller rosiner.
  • I henhold til vedtak kan ikke barna innta wienerpølser. Druer og cherrytomater kan serveres, dersom de er oppdelt. Dette av hensyn til kvelningsfare.
  • Servere variert og sunn mat i henhold til retningslinjene.
  • Ta barna med på forberedelsene til måltidene.
  • Sørge for ro og tid – sitte sammen med barna under hele måltidet.
  • Få i gang samtaler med/mellom barna rundt bordet, skape hygge og fellesskapsfølelse.
  • Lære barna allmenngyldig bordskikk og selv være en god modell.
  • Være gode modeller når det gjelder å smake på forskjellig mat.

 

Personalets lunsj er i utgangspunktet lagt til pausetid. Hvis man ønsker å spise matpakken sin sammen med barna skal innholdet i matpakken være like sunn som barnas. Det samme gjelder drikke.

Tillatt for voksne på avdeling: melk, vann, kaffe, te. Alt annet henvises til egen pause.

Ved annet måltid, det som barnehagen tilbereder, kan personalet spise en liten porsjon.